Thursday 23 April 2009

Хайде на компоста!

Ако събирате боклука си разделно, сигурно сте забелязали, че съотношението неорганични към органични отпадъци е горе-долу 3:1, в полза на жълтата кофа. Но именно органичната една трета е най-ценната. Благодарение на компостирането органичните отпадъци се превръщат в най-хранителната почва, 100% чиста от химикали и ‘с доказан произход’. Ако искате да помогнете на баланса в природата, а нямате време да си направите собствен компост, дайте ни своя боклук! Ние ще се погрижим той да стигне до фермата за устойчиво развитие Тринога в село Желен, община Своге, където след 2-3 месеца ще се превърне в плодородна почва и ще нахрани едно дърво, един малинов храст, една зеленчукова градина или цветна леха. Ако желаете този компост да стигне и до вашето село, пишете ни на home@sunmoon.bg и ще се договорим.
Подходящи за компостиране са повечето кухненски и градински отпадъци (обелки от плодове и зеленчуци, торбички от чай, смляно кафе, черупки от яйца, окосена трева, клончета, листа). Можете да донесете органичните си отпадъци в новия ни ресторант „Слънце Луна” на ул. „Неразделни” 13, зад Римската стена, на служебния вход.
В Желен има много хора, които са избрали зеления начин на живот, и всички живеят като добри съседи. Едно интересно място е Artecolonia на Слав и Силвия, които по творчески начин рециклират всичко, и го превръщат в градежи или предмети на изкуството.

Полезни линкове:
http://www.ecocompost.bg/index.php?l=1
http://www.trinoga.org/b
g/
http://artecolonia.ucoz.org/

0 коментара:

Post a Comment