Friday 6 November 2009

Направи си квас - отгледай си живот



Какво е квас?

Квасът е първоначалната форма на маята, открита от древните египтяни. Може да се добие от пълнозърнесто пшенично, ръжено или нахутено и друго брашно. Съществува дори ябълков квас. Представлява симбиоза между бактерията лактобациликус (Lactobacillus sanfranciscensis) и гъбичната мая (Candida milleri). Те и бактериите, които правят кисело мляко принадлежат към едно и също семейство. Добрината, която членовете му правят е да преработват сложни за човешкия организъм неща и да ги правят по- леки и полезни. Вложен в приготвянето на пълнозърнест пшеничен хляб, квасът опростява сложните въглехидрати на пшеницата и прави възможно по- качественото и пълноценно усвояването на полезни вещества.

Как се прави квас?

Смесвате вода (най-добре изворна) и пълнозърнесто брашно (пшенично, ръжено,царевично, нахутено и т.н.), докато се получи смес с гъстота между тесто за палачинки и кекс. Най -добре е да се използва стъклен или порцеланов съд. Оставяте сместта да почива на стайна температура. След денонощие половината количество от сместта се изхвърля и се прави захранване на кваса.

Какво е захранване на квас?

На всеки няколко часа част от сместта се изхвърля. Изходното количество се възстановява като се добавят прясно брашно и вода. Това е "захранване". Прави се по веднъж на ден или на по около 5 часа. Ако изберете по- чести захранвания, по- бързо ще получите активен квас.

Кога квасът е жив?

Ще разпознаете, че сте добили активен квас по балончетата, които се издигат към повърхностт на сместта. В своя пик активният, жив квас бълбука и се движи. Това е моментът, в който успешно замесвате жив хляб с квас.

Как се съхранява квас?

Веднъж създали квас не е нужно да го използвате веднага. Можете да"го приспите" като добавите брашно докато го превърнете в твърда, неронлива маса. Оформете я на малки, обли топчета (1-2) см, които оставете да изсъхнат на стайна температура. Така правите сух квас.

Квас можете да съхранявате и в хладилника. Добавяте брашно, докато се сгъсти до нетечно състояние и го оставяте да си спи в хладилника.

Независимо дали е сух или съхряняван в хладилник, можете да го съживите винаги, когато пожелаете. Добавете топла вода, докато получите смес с гъстота между тесто за плалчинки и кекс и направите едно захранване, с което да събудите живинките. Когато сместта започне да се движи и балбука можете спокойно да я вложите в хляб.

Какво се прави с квас?

Много вкусни неща!

Домашен хляб, който има леко киселеещ, особен вкус и е прекрасна, здравословна храна. Бисквити, соленки, палачинки и всякакви други тестени вкусотийки.

Квасът има приложение и като решение на кожни проблеми. Силен е и би било добре, когато го нанасяте върху засегнати области по тялото и лицето си да го размесите с хума и да напоите със сместта тампони марля. Тях можете да оставите да почиват върху местата, които лекувате за по 5-7 минути, веднъж седмично, докато разрешите проблема. Ако усетите парене или упорито щипане- вероятно кожата ви е силно чувствителна и е добре да се фокусирате върху използването на своя квас за замесване на вкусни и здравословни тестени радости.

7 коментара:

Anonymous said...

Може ли да ми кажеш класическата рецепта за обикновен домашен хляб. Примерно брашно 1кг вода 600мл сол 1с.л. и колко квас от горе описания(в милилитри или в други мерки).
За колко време ще втаса първия и втория път. Трябва ли да се избягват метални лъжици и купи и защо (действат някак си вредно на кваса ли). Може ли да ми кажеш класическата рецепта за обикновен домашен хляб. Примерно брашно 1кг вода 600мл сол 1с.л. и колко квас от горе описания(в милилитри или в други мерки). За колко време ще втаса първия и втория път.
Трябва ли да се избягват метални лъжици и купи и защо (действат някак си вредно на кваса ли). Един казва като се опече да се поръси с вода и да се завие с кърпа(не знам защо), а друг - да се остави открит и на решетка за да е с хрупкава коричка. кое е по правилното.

svilen said...

скоро ще качим малко по нова информация за кваса и месенето но до тогава разгледай страницата с сайта
http://www.sunmoon.bg/index.php?page=bread_make

избягването на метални лъжици според мен е леко фанатизъм ... много добре се получава и в метални съдове и пластмасови даже ... според мен материалните неща не са толкова важни кокло ефирните, дамек човек трябва да е в добро състояние и настроение ... и това бих казал е по-задължително ...

за изтиването на хляба според мен е важно да стане внезапно и на студено ... така че след изпичането му веднага на студено

Anonymous said...

Здравейте, благодаря за споделянето на опит в квасенето.
Имам въпрос относно водата:
Софийската вода се хлорира, а на много места казват за квас, че не трябва да е такава, а изворна. Обаче аз изворната в стъклени бутилки трудно я намирам вече, и сега ще ползвам изворна от пластмасова бутилка, никак не ми се искаше, но ...
И исках да попитам със софийска вода дали някой е пробвал. Нашата е много вкусна на пиене, явно тръбите са ни добри.
Благодаря.

Anonymous said...

"Скоро ще качим малко по нова информация за кваса и месенето но до тогава разгледай страницата с сайта" рече и оттогава минаха години... сакън някой да не се научи да прави хляб с квас, как иначе ще продават хляба на баснословни цени.

Unknown said...

Шест години

Anonymous said...

Има много информация в интернет за месенето на хляб с квас, аз опитах по начина, който е описан на страницата на Слънце Луна (да, още през 2012 г.) и се получи много вкусно!

Ето го и слънчево-лунния линк: http://sunmoon.bg/post/60-Kak-se-pravi-hliab-s-kvas/

Недейте, бе хора, да се сърдите. Никой не се опитва да ви вземете парите насила.

Приятно месене <3

ariel loves to cook said...

За колко време горе-долу се получава активен квас? Понеже не запомних точното изходно количество (лъжиците брашно и вода)проблем ли ще е да захранвам със смес приготвена на око, но същата консистенция? И последен въпрос новата и старата смес бъркат ли се или просто новата се изсипва в другата и толкова?

Post a Comment